NIEUWS

We hebben weer een nieuwe podcast! Luister hier naar persoonlijke ervaringen en overdenkingen van alten uit het GOK over de Psalmensymfonie van Strawinsky, geïllustreerd door een live-opname van de muziek.

Begeleidende teksten gesproken door vriend van het GOK Gerard Arninkhof.
Gemaakt door Alan Belk en Jan van Zelm.

Luister hier naar persoonlijke ervaringen en overdenkingen van bassen uit het GOK over de Vespers van Rachmaninov, geïllustreerd door een live-opname van de muziek.

Begeleidende teksten gesproken door vriend van het GOK Gerard Arninkhof.
Gemaakt door Alan Belk en Jan van Zelm.

Persbericht

Hilversum, 17 augustus 2020 – Deze week begint Benjamin Goodson in zijn nieuwe functie als chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. De coronamaatregelen strikt in acht nemend, repeteert het koor vanaf vandaag voor de eerste programma’s in het nieuwe concertseizoen, waaronder de jubileumdag van het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest op 12 september a.s. in TivoliVredenburg. 

meer informatie

 In april 2019 werd bekendgemaakt dat de Engelse Benjamin Goodson vanaf concertseizoen 2020-2021 chef-dirigent is van het Groot Omroepkoor. Goodson maakte begin juli 2018 een zeer succesvol debuut met het Groot Omroepkoor toen hij het koor voorbereidde op het Requiem van Mozart in Het Concertgebouw. Na zijn terugkeer in december 2018 voor Delius’ opera A Village Romeo en Juliet in de NTR ZaterdagMatinee, klonk bij veel leden van het koor de wens om Benjamin hun nieuwe chef-dirigent te laten worden. Goodson over zijn aanstelling: “Ik ben heel blij met mijn benoeming als chef-dirigent bij het Groot Omroepkoor. Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble, een juweel in het Europese klassieke landschap. Voor mij wordt het koor gedefinieerd door de intensiteit van z’n klank – door z’n menselijkheid. Ik zie ernaar uit om samen te werken, nieuw repertoire te ontdekken en nieuwe manieren te verkennen om ons te verbinden met ons publiek.”

Benjamin Goodson zal minimaal 3 jaar aan het Groot Omroepkoor verbonden zijn en circa 12 weken per jaar bij het koor werkzaam zijn. Hij zal zijn werkzaamheden verrichten naast eerste gastdirigent Peter Dijkstra en vaste gastdirigent Michael Gläser. De komende weken werkt Benjamin Goodson aan twee jubileumprogramma’s van het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest, op 11 september in het AVROTROS Vrijdagconcert en 12 september in TivoliVredenburg. Daarnaast zal Goodson het koor ook voorbereiden op de NTR ZaterdagMatinee van 3 oktober. 

We’re back!

Toen op de valreep van ons zomerreces de mededeling kwam dat koorzang weer was toegestaan, reisden leden van het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest af naar TivoliVredenburg. In de Grote Zaal zongen we uit volle borst Bersteins overweldigende ‘Chichester Psalms’, o.l.v. Klaas Stok. Wat fijn is het om weer samen te mogen zingen! 

Audio Hans Erblich, video Joāo MB Costa, montage Rob Gradisen

Streamen van live concerten

Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest streamen regelmatig archiefopnames van hun eigen live concerten op hun Facebook pagina’s!

 

We hebben een podcast!

Ga naar onze PODCAST&VIDEO pagina om hem te beluisteren!

“Mijn hart zingt door!”

“Ik zing diep vanbinnen, al is alles stil…” Er is nog een hoop onduidelijk over de besmettingsrisico’s van koorzingen. Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor vroegen Vincent Cox en Vrouwkje Tuinman daarom een nieuw werk te schrijven zodat we toch weer samen kunnen zingen – in gebarentaal. Kijk mee naar ‘Mijn hart zingt door’ voor strijkkwartet, zingende zaag en gebarenkoor. Een ode aan alle koren en zangers die nu niet kunnen doen wat zij het allerliefste doen.

Door leden van het GOK en het RFO

Zie ook het artikel in de Volkskrant door Merlijn Kerkhof

 

“Dank je wel!”

Op 11 mei 2020 gingen de basisschoolleerlingen in Nederland weer naar school. Het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest vroegen Toek Numan en Lotte van Dijck een lied te schrijven om dit speciale moment te markeren. Luister mee naar ‘Dankjewel’!

 De Nieuwe Wereld NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor

Het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor: meer dan 300 zangers zingen het Largo uit de Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák. Tijdens de Tweede Wereldoorlog klonk deze muziek in een Japans vrouwenkamp op Sumatra. De gevangenen herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Ze besloten de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding heeft NPO Radio 4 een vierstemmig vocaal arrangement laten maken van Dvořáks De Nieuwe Wereld. Het arrangement is gemaakt door Wijnand van Klaveren, gebaseerd op de versie die Margaret Dryburgh en Norah Chambers in het kamp maakten. Meer dan 300 zangers hebben thuis hun partij opgenomen en ingestuurd. Samen met het Groot Omroepkoor (een opname van vóór de coronacrisis) vormen zij het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor.

Herdenkingsconcert 4 mei

Op de website van NH Gooi kunt u het herdenkingsconcert door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor terug kijken. Dit concert is opgenomen met de grootst mogelijke voorzichtigheid en de Corona maatregelen in acht nemend.

© Nicolas Zonvi

Huisconcert

Misschien heeft u het ‘Rachmaninov-filmpje’ al gezien – ingezongen door een groot aantal koorleden thuis. Dit filmpje is internationaal al honderdduizenden keren gezien doordat violist Daniel Hope het heeft gedeeld in zijn hope@home rubriek!

 

U kunt de uitzending terugkijken op https://www.arte.tv/de/videos/097148-009-A/hope-home-episode-20/  

Foto: Paolo Ferla

Benjamin Goodson is met ingang van siezoen 2020/2021 onze nieuwe chef-dirigent. We hebben al een paar keer met hem mogen werken en we zijn vol verwachting naar wat nog komen gaat. Benjamin is heel enthousiast en heeft veel ideeën voor het Groot Omroepkoor. Hij wil samen met ons nog meer in contact treden met het publiek en met zingend Nederland. Hij was dan ook heel enthousiast over het geven van een extra lunchconcert met het Groot Omroepkoor, op 6 februari in studio 1 van het MCO, waarbij hij zich aan u kon presenteren. We hebben genoten van het musiceren met Benjamin voor een overvolle zaal en hopen u nog vaak op onze lunchconcerten te mogen ontmoeten!

Op 14 februari 2020 bereikte ons het trieste bericht dat Reinbert de Leeuw is overleden. Wij hebben het bijzondere genoegen gehad vaak met hem te mogen musiceren. We koesteren de intense samenwerking en herinneren ons in het bijzonder het repeteren, uitvoeren en opnemen van composities van componisten Messiaen, Britten en Kurtág. Rust zacht, maestro!

De seizoensopening van het AVROTROSVrijdagconcert op 20 september 2019 is door velen live bekeken via de webcast van NPO Radio 4! Beleef onze concerten op www.nporadio4.nl/live  Foto: Hans van der Woerd